2015. február 19.

Hogyan isznak a kutyák?

Az emberek képesek tökéletesen összezárni az ajkaikat, így ivás közben felszívhatják, beszippanthatják a folyadékot. A kutyák állkapcsa viszont olyan szélesre tárható - alkalmazkodva a zsákmányszerzéshez -, hogy nem tudják teljesen összezárni a szájukat. Ezért más stratégiára van szükségük. 


Lassított felvételek elemzésekor látható, hogy először belecsapják a vízbe J alakban behajlított nyelvüket, ami sok fröcsköléssel jár. Ezután igen nagy gyorsulással (5G-vel) visszahúzzák a nyelvüket. Mielőtt a nyelvükkel a szájüregbe rántott vízoszlop visszazuhanna, gyorsan becsukják a szájukat. Kutatók üvegcsövekkel modellezték különböző méretű kutyák nyelvét, és megállapították, hogy a testmérettel exponenciálisan nő a nyelvvel megmozdítható víz térfogata.



Érdekesség, hogy a macskák más stílusban isznak, mint a kutyák. Ők sokkal kevésbé fröcskölik szét a vizet, mert finoman helyezik a nyelvük behajlított hegyét a víz felszínére.



Ezeket a kutatásokat nem csak az állattartók kíváncsiságának kielégítésére végzik; a hidrodinamika problémáinak megoldásában is segíthetnek.

Gart et al., 2014, American Physical Society DFD meeting